您的位置:首页 >四川高考题>2000年以后>英语>详细内容
归档时间:2021/10/28 11:42:58

2006年四川省高考 英语试卷(含答案)

来源:四川省地方志工作办公室 发布时间:2019-04-16 10:26:16 浏览次数: 【字体:

2006年普通高等学校招生全国统一考试

(四川卷)英 语

第一卷

第一部分听力(共两节,满分30分)

做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。

第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)

听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

例:How much is the shirt?

A.£19.15.               B.£9.15.               C.£9.18.

答案是B.

1.How much will the man pay for the tickets?

A.£7.5.                    B.£15.                C.£50.

2. Which is the right gate for the man's flight?

A. Gate 16.                B. Gate 22.               C. Gate 25.

3. How does the man feel about going to school by bike?

A. Happy.                  B. Tired.                 C. Worried.

4. When can the woman get the computers?

A. On Tuesday.             B. On Wednesday.          C. On Thursday.

5. What does the woman think of the shirt for the party?

A. The size is not large enough.

B. The material is not good.

C. The color is not suitable.

第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)

听下面5段对话。每段对话后有几个小题,从题中所给的A,B,C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。

听第6段材料,回答第6,7题。

6. What can we learn about Mr. Brown?

A. He is in his office.     B. He is at a meeting.     C. He is out for a meal.

7. What will the man probably do next?

A. Call back.               B. Come again.             C. Leave a message.

听第7段材料,回答第8,9题。

8. What kind of room does the man want to take?

A. A single room.           B. A double room.          C. A room for three.

9. What does the man need to put in the form?

A. Telephone and student card numbers.

B. Student card number and address.

C. Address and telephone number.

听第8段材料,回答第10至12题。

10. What is the relationship between the speakers?

A. Fellow clerks.

B. Boss and secretary.

C. Customer and salesperson.

11. What does the man like about his job?

A. Living close to the office.

B. Chances to go abroad.

C. Nice people to work with.

12. What do we know about the woman?

A. She likes traveling.

B. She is new to the company.

C. She works in public relations.

听第9段材料,回答第13至16题。

13. When will the visitors come?

A. In March.               B. In April.               C. In May.

14. How many visitors are coming?

A. 8.                      B. 10.                     C. 12.

15. What will the visitors do on the second day?

A. Go to a party.          B. Visit schools.          C. Attend a lecture.

16. Where will the visitors go on the final day?

A. To London.              B.To Scotland.             C. To the coast.

听第10段材料,回答第17至20题。

17. What is the first word the baby tried to say?

A. Truck.               B. OK.                     C. Duck.

18. How old was the baby when he learned to say that word correctly?

A. About 18 months.     B. About 21 months.        C. About 24 months.

19. What did the father do when the baby screamed that word at the airport?

A. He corrected the baby.

B. He tried to stop the baby.

C. He hid himself somewhere.

20. Why did the mother pretend not to know the baby?

A. She got angry with the father.

B. She was frightened by the noise.

C. She felt uneasy about the noisy baby.

第二部分英语知识运用(共两节,满分45分)

第一节语法和词汇知识(共巧小题;每小题1分,满分巧分)

从A,B,C,D四个选项中,选出可以填人空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

例:The chairman thought_necessary to invite Professor Smith to speak at the meeting.

A. that            B. it              C. this            D. him

答案是B.

21. ---What a beautiful picture you've drawn!

A. Not at all.     B. Thank you.      C. You're great.   D. I'm proud of you.

22. Look at the timetable. Hurry up! Flight 4026 ______ off at 18:20.

   A. takes           B. took             C. will be taken    D. has taken

23. ---Mom, what did your doctor say?

   ---He advised me to live ________ the air is fresher.

   A. in where        B. in which         C. the place where  D. where

24. Start out right away, ________ you'll miss the first train.

   A. and             B. but              C. or               D. while

25.---The boss said we had only three days to finish the work.

  ---Don't worry. We have already ________ two thirds of it.

   A. got down        B. got through      C. given in         D. given away

26. The Chinese are proud of the 29'e Olympic Games ________ in Beijing in 2008.

   A. hold            B. holding          C. held             D. to be held

27. ---Did you enjoy yourself at the party?

 ---Yes. I've never been to ________ one before.

   A. a more excited  B. the most excited C. a more exciting  D. the most exciting

28. At the foot of the mountain

   A. a village lie   B. lies a village   C. does a village lie D. lying a village

29. ---Can he take charge of the computer company?

   ---I'm afraid it's ________ his ability.

   A. beyond          B. within           C. Of               D. to

30. ---It's thirty years since we last met.

   ---But I still remember the story, believe it or not, ________ we got lost on a rainy night.

     A. which           B. that             C. what             D. when

31.Of all the books on the desk,________ is of any use for our study.

   A. nothing         B. no one           C. neither          D. none

32. ---Is Jack on duty today?

   ---It ________ be him. It's his turn tomorrow.

     A. mustn't         B. won't            C. can't            D. needn't

33. ________ with so much trouble, we failed to complete the task on time.

   A. Faced           B. Face             C. Facing           D. To face

34. ---Do you mind my smoking here?

   A. No, thanks.                         B. No. Good idea.

   C. Yes, please.                        D. Yes. Better not.

35.---Why didn't you tell him about the meeting?

  ---He rushed out of the room ______ I could say a word.

     A. before           B. until             C. when            D. after

第二节  完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)

   阅读下面短文,从短文后所给的四个选项(A,B,C和D)中,选出可以填人空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

   One day, Raul was miles away from the small ranch(牧场)house in a large valley. __36__ seemed to be all right,yet he felt strange and somewhat uneasy. The wind had picked up,and angry,dark clouds __37__ across the sky. He could smell the rain coming. And it did. __38__,the lightning flashed through the clouds, nearly __39__ Raul. The thunder(雷声)was so loud that he buried his __40__ in his hands and rubbed his eyes. Then he heard it. Hoofbeats(蹄声). He __41__. There before him stood a tall, white __42__. An old man stared down at him from its back.

“Wh-wh-who are y-y-you?" asked Raul.“My name is Gray Cloud,”the old man answered__43__."Come with me.”

Raul followed on his horse. A __44__ feeling came over him. All __45__ them the rain was pouring down,__46__ not a drop fell on them. They seemed to be __47__ back toward Raul' s home. Raul lost track of time. Then all at once he found __48__ at the ranch gate. The old man turned his horse,__49__ his hand, and smiled. Lightning flashed again. The old man and his horse were __50__

Raul's father ran out across the yard to __51__ him. "We have been __52__ sick about you. Are you okay? Hurry. Let's get in out of the __53__.”

"Wait,”said Raul. "Have you ever heard of an old man called Gray Cloud?"

"Can't say I…wait. I __54__ my great-grandfather used to tell stories about a man called Gray Cloud. He died a long time ago. They say he was __55__ by lightning during a terrible thunderstorm. Why do you ask?"

36. A. Something     B. Everything         C. Anything          D. Nothing

37. A. dropped       B. fell               C. rolled            D. covered

38. A. Suddenly      B. Strongly           C. Quickly           D. Hardly

39. A. beating       B. blinding           C. burning           D. touching

40. A. nose          B. hair               C. neck              D. head

41. A. looked up     B. woke up            C. lay down          D. sat down

42. A. tiger         B. horse              C. lion              D. elephant

43. A. lazily        B. angrily            C. coldly            D. slowly

44. A. natural       B. common             C. strange           D. bad

45. A. around        B. beside             C. through           D. above

46. A. yet           B. for                C. so                D. or

47. A. walking       B. leading            C. heading           D. returning

48. A. them          B. themselves         C. him               D. himself

49. A. shook         B. waved              C. held              D. took

50. A. gone          B. left               C. followed          D. lost

51. A. see           B. meet               C. beat              D. ask

52. A. waited        B. thought            C. worried           D. excited

53. A. yard          B. wind               C. grass             D. rain

54. A. believe       B. consider           C. doubt             D. forget

55. A. defeated      B. caught             C. damaged           D. struck

第三部分阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)

阅读下列5篇短文,从每题所给的四个选项(A,B,C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

A

I was the middle child of three,but there was a gap of five years on either side,and I hardly saw my father before I was eight. For this and other reasons I was somewhat lonely. I had the lonely child's habit of making up stories and holding conversations with imaginary persons,and I think from the very start my literary ambitions(文学志向)were mixed up with the feeling of being isolated(孤独)and undervalued. I knew that I had a natural ability with words and a power of facing unpleasant facts,and I felt that this created a sort of private world in which I could get my own back for my failure in everyday life.

However, the quantity of serious writing which I produced all through my childhood would not add up to half a dozen pages. I wrote my first poem at the age of four or five,my mother taking it down to dictation. I cannot remember anything about it except that it was about a tiger and the tiger had "chair-like teeth”--a good enough expression. At eleven,when the war of 1914-18 broke out, I wrote a poem which was printed in the local(地方的)newspaper, as was another, two years later, on the death of Kitchener. From time to time, when I was a bit older, I wrote bad and usually unfinished "nature poems". I also, about twice,attempted a short story which was a failure. That was the total of the would-be serious work that I actually set down on paper during all those years.

56. The underlined word“it" in paragraph 2 refers to_____.

A. the quantity of serious writing        B. the writer's first poem

C. the writer's childhood                 D. the tiger in the poem

57. From the text, we learn that as a little boy the writer_.

A. had no playmates

B. showed his gift for writing

C. put out lots of poems and stories

D. got his first poem published in 1916.

58. What can be inferred about the writer?

A. He was least favoured in his family.

B. He had much difficulty in talking with others.

C. He had an unhappy childhood for lack of care.

D. His loneliness resulted in his interest in writing.

B

Welcome to Ontario Parks,a new body set up to manage Ontario's most treasured special places, the parks in our area.

We are entering a very exciting year for Ontario Parks. Last season we asked some 15,000visitors in 45 parks how we could improve our programs and services. We also looked at the thousands of comment cards we received. As a result, new comfort stations have been added,the number of campsites has been increased, and we've made other facility(设施)improvements. In addition,we'll be providing more educational programs. This year, for example, more than 40parks will offer special day and evening activities to excite your curiosity about nature and history.

Through the Internet, you'll be happy to know that you can now explore all 270 parks。。line. Let your family plan your park vacation, study a map of canoe routes, listen to the call of a loon or find up-to-date information about programs,services and facilities.

So come and discover what Ontario Parks has to offer. Our parks are places to go with families and friends,for relaxation and fun,or simply to get away from it all. They are places where we can enrich our souls and "recharge our internal(内部的)batteries". They provide chances to explore nature,see wildlife, swim, canoe,camp, hike, picnic,ride a bike.…You'll enjoy some of the best outdoor experiences available anywhere in the world.

We urge you to make 2006 the year that you come out and have an Ontario Parks experience!

59. The writer's purpose in writing the text is to _______.

A. tell more people the improvements in Ontario Parks

B. attract more people to explore the parks on line

C. praise the beauty of nature in Ontario Parks

D. have more people visit the parks

60. The facility improvements of Ontario Parks include_.

A. new programs and services

B. new comfort stations and campsites

C. comfort stations and special activities

D. new campsites and educational programs

61.From paragraph 4,we know that Ontario Parks offers visitors_.

A. the world's new sports and games

B. the most exciting adventures in the world

C. many choices to relax and refresh themselves

D. chances to experience all the outdoor activities

62. According to the text, we can safely say that_.

A. some visitors suggested more campsites

B. about 15,000 people visited 45 parks last season

C. many more people will visit Ontario Parks in 2006

D. the manager of Ontario Parks worries they will have fewer visitors

C

Juanito Estrella has been a housekeeping manager on the US-based large passenger ship Carnival Spirit for 18 months and feels he has found the suitable position in his career(职业).He has always wanted to travel.“I guess I am a really restless spirit. I like traveling, so when the chance came, I jumped at it,”he says.

The chance came in the form of a newspaper advertisement for work on cruise ships(游船).At the time Estrella was the housekeeping manager at a Melbourne hotel. He applied and, after two interviews,a medical check and police clearance,the job was his.

Estrella is responsible(负责的)for the cleanliness of the ship, making sure that 160 crew work properly. "I enjoy it because there is no other work--you wake up each day in a different place and a different culture. It's exciting when you go to the next country and you don't understand the language,”he says.

Estrella likes being busy and getting to know people from all over the world. The 1,000 crew come from 94 countries, and Estrella has learnt Spanish and a little Croatian.

But there is a downside.“You cannot get really drunk... because you have safety responsibilities to yourself and others,”he says. "You don't really think about home. You start to-think about home only when you get closer to your vacation and wonder what you'll be doing.”

Life on the ship is anything but cruising. Estrella and his fellows work at least 10 hours a day,seven days a week. He warns the job is not for everybody.“You have to love being busy and be prepared to work every day--and to give up drinking too much alcohol.”In his spare time,if the ship sails into a port, Estrella explores it, otherwise he works out in the crew's gym,goes on the internet or calls home.

63. What do we know about Estrella?

A. He is very fond of traveling.

B. He doesn't drink wine now.

C. He cannot speak a foreign language.

D. He used to be a housekeeping manager.

64. The underlined word "downside" in paragraph 5 probably means_.

A. disappointment   B. disadvantage     C. failure          D. loss

65. Which of the following is true?

A. Estrella doesn't often feel homesick because of his work.

B. The work on the ship is not suitable for a married person.

C. Estrella can find no other job except the one on the ship.

D. The people on the ship are from 94 countries.

66. In the last paragraph, the writer thinks that life on the ship is_.

A. not a tiring journey at all           B. just an interesting voyage

C. far from a voyage for pleasure        D. more than a pleasant travel by sea

D

EAT YOUR VEGETABLES. Wash your hands. Always say“please" and“thank you". We are full of advice for our children, but when it comes to money, we often have little to say. As a result, our children may grow up with clean hands and good manners, but without any idea how to-manage their money.

Here are some basics that will help guide them their entire lives:

Show them the future. If your 13-year-old girl were to save$1,000,invest(投资)it at 8%and add$100 every month,by the time she's 65,she would have$980,983!

Be careful of credit(信用).Credit cards can help you buy necessary things and build a credit history,but they must be used responsibly, which means paying off your debt in time. Explain to your children that when you buy something using a credit card,you can easily end up paying two or three times what you would have paid if you used cash.

Teach patience. Suppose your child wants a new bicycle that costs $150. Rather than paying the cash,give him some regular pocket money and explain that by putting aside,say $15 each week,he will be able to buy it for himself in only ten weeks.

Provide incentive. Tell your children the importance of saving.“For every dollar he or she agrees to save and invest rather than spend, you agree to add another dollar to the pot,”says Cathy Pareto, expert in money planning.

Explain your values. Values and money are deeply intertwined, says Eilleen Gallo, co-author of The Financially Intelligent Parent. When your child demands that you buy something, explain why you really don’t want to buy it.“You might say,‘I'd rather save that money for your education,”,advises Gallo. Every time you spend or don't spend money,you have a chance to share your values.

67. The writer gives some basics to help—in a proper way.

A. parents teach their children how to deal with money

B. children follow their parents' instructions

C. children manage their money

D. parents save their money

68. The writer thinks that, if a child wants to buy something, his parents should _______.

A. give him some regular pocket money

B. encourage him to put money away for it

C. explain to him the importance of investment

D. tell him to save some money by using a credit card

69. The underlined word“incentive" in paragraph 6 means _____.

A. honor            B. praise            C. excitement        D. encouragement

70. What leads the writer to write this article?

A. Parents want to know how to educate their children.

B. He wants to share his good ideas about money matters.

C. He thinks money management the most important for children.

D. Parents care little about their children's management of money.

E

Instead of hitting the beach,fourteen high school students traded swimming suits for lab coats last summer and turned their attention to scientific experiments.

The High School Research Program offers high school students guidance with researchers in Texas A&M's College of Agriculture and Life Sciences. Jennifer Funkhouser, academic adviser for the Department of Rangeland Ecology and Management, directs this four--week summer program designed to increase understanding of research and its career potential(潜能).

Several considerations go into selecting students, including grades, school involvement and interest in science and agriculture. And many students come from poorer school districts, Funkhouser says. "This is their chance to learn techniques and do experiments they never would have。chance to do in high school.’,

Warner Ervin of Houston is interested in animal science and learned how to tell male from female mosquitoes(蚊子).His adviser, Craig Coates, studies the genes of mosquitoes that allow them to fight against malaria and yellow fever. Coates thought this experience would be fun and helpful to the high school students.

The agricultural research at A&M differs from stereotypes. It's "molecular(分子)science on the cutting edge,” Funkhouser says.  The program broadened students'  knowledge. Victor Garcia of Rio Grande City hopes to become a biology teacher and says he learned a lot about chemistry from the program.

At the end of the program,the students presented papers on their research. They're also paid &600 for their work--another way this program differs from others,which often charge a fee.

Fourteen students got paid to learn that science is fun,that agriculture is a lot more than milking and plowing and that research can open many doors.

71 .The research program is chiefly designed for _______.

A. high school advisers from Houston

B. college students majoring in agriculture

C. high school students from different places

D. researchers at the College of Agriculture and Life Sciences

72. It can be inferred from the text that the students in poorer areas ______.

A. had little chance to go to college

B. could often take part in the program

C. found the program useful to their future

D. showed much interest in their high school experiments

73. When the program was over, the students ________.

A. entered that college               B. wrote research reports

C. paid for their research            D. found a way to make money

74. The underlined expression“on the cutting edge”in paragraph 5 means“on the most ______ position".

A. important         B. favourable        C. astonishing       D. advanced

75. What would be the best title for the text?

A. A Program for Agricultural Science Students

B. A Program for Animal Science Students

C. A Program for Medical Science Lovers

D. A Program for Future Science Lovers

第二卷

第四部分写作(共两节,满分35分)

第一节短文改错(共10小题;每小题I分,满分10分)

此题要求改正所给短文中的错误。对标有题号的每一行作出判断:如无错误,在该行右边横线上画一个勾(V);如有错误(每行只有一个错误),则按下列情况改正:

此行多一个词:把多余的词用斜线(\)划掉,在该行右边横线上写出该词,并也用斜线划掉。

此行缺一个词:在缺词处加一个漏字符号(八),在该行右边横线上写出该加的词。

此行错一个词:在错的词下划一横线,在该行右边横线上写出改正后的词。

注意:原行没有错的不要改。

When our six children were young, suppertime is always       76._______

being interrupted by neighborhood children ring the bell.        77. _______

They wanted one child or another to come out and played.         78. _______

Finally we had good idea. We hung a sign on the front            79. _______

door that was read: "We're having dinner. Come back              80. _______

later." That night, we sat down to what they thought would       81. _______

be a pleasant, uninterrupted meals. But as soon as we            82. _______

began dinner, the doorbell rang. On the front door stood a       83. _______

five-year-old boy from across the street. He looked up           84. _______

at us and said, "I just want to know what the sign say.”        85. _______

第二节书面表达(满分25分)

假设你是李华,你的新西兰笔友Nick将于八月来四川旅游,特来信询间有关旅游景点情况。请根据下表所提供的要点,写一封回信,并表示盼望他的到来。

旅游资源许多世界著名的风景名胜,如:

九寨沟(海子:清澈见底;色彩斑斓)

都江堰水利工程(2000多年历史:仍在分挥作用)

相关信息气候适宜;交通方便

   注意:I.词数100左右,信的格式及开头已为你写好(不计人总词数)。

       2.可根据内容要点适当增加细节,以使行文连贯。

       3.参考词汇:

         省份---province

         海子---lake

         都江堰水利工程---Dujiangyan Irrigation Project

Dear Nick,

   I'm glad to hear that you're coming to Sichuan in August.

                                                             Yours sincerely,

                                                                                   Li Hua

英语参考答案选择题答案(1一75)

1.B      2. C       3. A       4. A       5. C       6. C       7. A

8. A      9. C      10. A      11.B      12. B      13. A      14. B

15. B     16. C      17. A      18. B      19. B      20. C      21. B

22. A     23. D      24. C      25. B      26. D      27. C      28. B

29. A     30. B      31.D      32. C      33. A      34. D      35. A

36. B     37. C      38. A      39. B      40. D      41.A      42. B

43. D     44. C      45. A      46. A      47. C      48. D      49. B

50. A     51. B      52. C      53. D      54. A      55. D      56. B

57. B     58. D      59. D      60. B      61. C      62. A      63. A

64. B     65. A      66. C      67. A      68. B      69. D      70. D

71.C     72. C      73. B      74. D      75. D

第四部分:

第一节:

When our six children were young, suppertime is always              76. was

being interrupted by neighborhood children ring the bell.           77. ringing

They wanted one child or another to come out and played.            78.play

Finally we had A good idea. We hung a sign on the front             79.  a

door that was read: "We're having dinner. Come back                 80. was(去掉)

later.”That night, we sat down to what they thought would          81.  we

be a pleasant, uninterrupted meals. But as soon as we               82.meal

began dinner, the doorbell rang. On the front door stood a          83.At

five-year-old boy from across the street. He looked up              84. V

at us and said,“I just want to know what the sign say.”           85. says

第二节:

One possible version

Dear Nick,

I'm glad to hear that you're coming to Sichuan in August. You've made the wise choice to travel here. Sichuan Province is rich in tourist attractions and enjoys many world-famous places of interest, such as Jiuzhaigou and Dujiangyan Irrigation Project.

Jiuzhaigou is well known for its beautiful lakes,of which the water is clear and looks colorful. It can excite visitors' imagination. Another attraction is Dujiangyan Irrigation Project. It was built over 2,000 years ago and is still playing an important part in irrigation today. Besides,the nice weather and convenient transportation here can make your trip more enjoyable. I'm sure you'll have a good time.

I'm looking forward to your coming.

Yours sincerely,

Li Hua


来源: 四川省地方志工作办公室
责任编辑:何晓波
分享到:
【打印正文】